Psoriaasi
Psoriaasi on krooninen tulehduksellinen iho- ja nivelsairaus. Psoriaasia esiintyy noin 2%:lla väestöstä. Noin 10-30%:lla ihopsoriaasia sairastavista on myös nivelpsoriaasi. Alle 40-vuotiaana alkava psoriaasi on voimakkaasti perinnöllistä. Streptokokin aiheuttama nielurisatulehdus on parhaiten tunnettuja psoriaasin aiheuttajia. Psoriaasin riskiä lisäävät myös voimakas stressi, ylipaino, tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö. Valtaosalla potilaista on psoriaasi lievä tai keskivaikea, vaikeaa psoriaasia sairastaa noin 3-5% potilaista.
Psoriaasin tärkeimmät oireet ovat punoittavat, hilseilevät ja tarkkarajaiset läiskät. Psoriläiskät ovat ihon pinnasta koholla ja esiintyvät yleensä symmetrisesti. Psoriaasia voi esiintyä kaikilla iho-alueilla, hiuspohjassa, ihopoimuissa, kynsissä ja nivelissä. Psoriaasi voi olla hyvin rajoittunutta tai hyvin laaja-alaista. Vaikea-asteisessa psoriaaissa on muutoksia yli 10% ihosta.
Lievä-asteisen psoriaasin hoidoksi käytetään ensisijaisesti paikallishoitovalmisteita. Vaikeamman psoriaasin hoitoon käytetään ihotautilääkärin määräämiä lääkkeitä ja lääketieteellistä valohoitoa. Keskivaikeassa ja nivelpsoriaasissa käytetään usein voimakkaampia suun kautta otettavia lääkkeitä. Usein käytettyjä lääkkeitä ovat asitretiini, metotreksaatti ja siklosporiini A Mikäli näiden lääkkeiden teho ei ole riittävä, käytetään nk. biologisia lääkkeitä, kuten TNF-alfa inhibiittoreita. Kaikki nämä lääkkeet vaativat säännöllistä ihotautilääkärin seurantaa ja laboratoriokokeita sivuvaikutuksien poissuluksi.
Psoriaasin hoidon tavoitteena on iho- ja niveloireiden minimointi, joka yleensä nykyaikaisilla lääkkeillä myös onnistuu. Tietyissä psoriaasin muodoissa voidaan saavuttaa oireiden lievittyminen useiden vuosien ajaksi.